Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Mnogo je zabrinutih ovih dana ratnim prijetnjama Sjeverne Koreje. Tim više što se u igri spominje i nuklearno oružje. I to u vrijeme napetog odnosa Urana i Plutona, dva planeta tako očigledno povezana s nuklearnom energijom.

  

I NLO-ima, dodali bi neki. Koji se, zanimljivo, obično učestalije pojavljuju oko mjesta povezanih s nuklearnim pokusima i oružjem. Pa kako to da ih sva sila onda ne nadlijeće Iran i Koreju i Izrael...? I ako mogu, kako neki tvrde, pogasiti nuklearna postrojenja, kako to da nisu pogasili reaktore u Fukušimi prije tsunamija? No pustimo sada svemirsku tehnologiju i pogledajmo na što nas može uputiti astrologija.

Zlatna knjiga mundane, odnosno astrologije svjetskih događaja jeste Knjiga svjetskih horoskopa, engleskog astrologa i povjesničara, Nicholasa Campiona. Izaslanstvo UAH-a upoznalo se s njime na jednoj konferenciji, kupivši pri tome tu dragocjenost za našu knjižnicu. No kako se to ponekad s knjigama, kupovinama i varljivim Merkurom dogodi, baš je nas zapala knjiga s greškom, kojoj nedostaje desetak stranica. Kopirali smo ih od nekoga i sada u ovitku strše iz knjige koja je u pola manjega formata od njih. Na mjestu u koje su sasvim slučajno umetnute, sjećam se dobro jer je bilo nedavno. Vjerojatno već pogađate, kada sam otvorila knjigu neki dan, ovitak ju je rastvorio točno na mjestu dvaju Koreja.

No sami podaci koje je Campion uspio iskopati nisu baš precizni. Komunistička, Sjeverna Koreja dobila je nezavisnost 10.9.1948. godine nakon 3 godine Sovjetske okupacije. Novinska izvješća 11.9. spominjala su proglašenje neovisnosti "jučer", pozivajući se na radio proglas o proglašenju vlade, "sinoć". No nije jasno, navodi Campion, da li je sinoć došlo do proglašenja, ili radio proglasa. Stoga prikazuje horoskop za 10.9.1948. u podne u P'yongyangu, Sjeverna Korea, JST Zona -9:00, 125E45 i 39N01.
Južna Koreja je neovisnost pak dobila 15.8.1948. nakon 3 godine okupacije od strane SAD-a. U ovom je slučaju problem u tome što su se ceremonije odvijale čitavoga dana. Stoga Campion ponovo daje sliku za podne, u Seoulu, Južna Koreja, JST Zona -9, 126E58, 37N33.

Iako stoga ne možemo računati na prevažne kutove i raspored kuća, položaji planeta ipak otkrivaju mnogo toga. A to što mi je prvo palo u oči jeste zabrinjavajuće, u svjetlu predstojeće djelomične pomrčine Mjeseca, koja će se odviti 25.4.13. u 21:57 na 5°46 Škorpiona. Neugodno mjesto samo po sebi. A još je neugodnije što će retro Saturn biti na 8°24 Škorpiona. Nedaleko je i Poseidon (10°33) koji se tiče tajni, filozofije, pa valjda i ideologije, osobito mračne, škorpionske/plutokratske, te ograničene i represivne, kakva sa Saturnom obično biva.

A da će te vrlo moćne energije lako i globalno teći (i obzirom na Mjesec utjecati na narod/e), vidi se iz konfiguracije velikog vodenog zmaja, u kojoj će se pomrčina naći, kroz trigon s Neptunom na 4°54 Riba te Ceres i Kronosom, na 6°55 odnosno 6°43 Raka. Te naravno kroz opoziciju sa Suncem, ali i Marsom (4Ta00). Kao da već zajednička opozicija Sunca i Marsa sa Saturnom ne bi bila dovoljna za ratoborno ponašanje i neki sukob, u igri se morao naći i potlačen narod (Mjesec)!

Štoviše, pogledamo li kartu dvaju Koreja, ugledat ćemo kako Sjever ima Marsa na 4°20 Škorpiona u konjunkciji s Južnim mjesečevim čvorom (nedruštvenosti i nazadnjačkog ponašanja) na 5°07 Škorpiona. A mimo klasičnih objekata u igri je još i Hylonome, kentaurski objekt na 4°14 Bika. Ona je bila žena kentaura Cyllarusa, koja se. ugledavši svoga dragog mrtvog, bacila na koplje koje ga je ubilo. Priča nije nimalo ugodna, a među ključnim riječima, John Delany navodi i eskalaciju napetosti, opasne rubove opasnosti i nepredvidljivosti te pogibeljne okolnosti. Koje će, za Koreance, uskoro 'podgrijati' prolazak Sunca i Marsa preko njihovih čvorova i Hylonoma. Ali i uz istovremeno 'hlađenje' Saturna s druge strane zodijaka?

Između proglašenja neovisnosti Sjevera i Juga nije prošlo mnogo vremena, te Jug ima sjeverni čvor na 8°29 a Hylonome na 4°32 Bika. Iako je to kod Sjevera mnogo naglašenije, i obzirom da se radi o aplikacionom aspektu, obje Koreje imaju Hylonome na Sjevernom čvoru, mjestu kroz koje je nužno proći. Za južnu Koreju egzaktnost konjunkcije sp čvora i sp Hylonome dolazi tek u dalekoj budućnosti, 2099. godine, ali za Sjever će ona biti egzaktna 'već' 2034. sp čvor i rx Hylonome, a oba sp 2070. godine. Što je predaleko ako ćemo se osloniti samo na egzaktnost, zanemarujući razne 'povezujuće' konfiguracije, kao što je ova predstojeća.

Jesu li prijetnje Sjevera ozbiljne? Pogledamo li progresije teško je reći; sp Venera upravo izlazi iz konjunkcije s sp Neptunom u Vagi, što više govori u prilog diplomatskog bacanja magle iz ekonomskih razloga. Sp Merkur na 5°15 Škorpiona već napušta natalnog Marsa (4Sc20) i sp južni čvor (4Sc57), što bi govorilo u prilog skorog prolaska agresivne retorike, tim više što se sp čvor i rx Mars nalaze tek 2033. godine. Međutim sp Mars (20Sag06) upravo prolazi egzaktnost konjunkcije s natalnim Jupiterom (20Sag04), pa bi vojska lako mogla naći opravdanje za ekspanzivno djelovanje. No natalni je Jupiter u egzaktnom kvadratu s Admetosom (20Ar11 r), koji osim o velikom pritisku, govori i o usporavanju i odustajanju. Iako zbog nepoznavanja sata ne možemo točno znati, ali se i progresivni Mjesec trenutno mota negdje oko Admetosa, što može biti pogibeljno i svakako je deprimirajuće vrijeme za narod. No kako god se stvari odvile, možemo zaključiti da je ovo neka vrsta kulminacije, nakon koje bi se napetosti trebale ublažavati.
Mediji kao mogući termin ispaljivanja nečega spominju 15.4. kada će Sjever slaviti rođendan pokojnoga vođe Kima, djeda sadašnjeg vođe Una, mladića školovanog u Švicarskoj, kojem je, željnom dokazivanja, u ruke dana jedna iznimno siromašna zemlja s iznimno fanatičnom vojskom. U nedostatku Unovih podataka, možemo pogledati 15.4.13. recimo u zoru, obzirom da Sjevernjaci, kad nešto ispaljuju, to obično rade ujutro.

Neposredno pred zoru 15.4. na nebu će se odviti aspekt kojega bi Sjeverna Koreja mogla imati u horoskopu, a to je konjunkcija Mjeseca i Jupitera. Sam po sebi to je sretan aspekt i moguće ipak donese neku zaštitu od nepromišljenosti. Međutim, konjunkcija na 14°17 malko je preblizu Kaosu na 15°10 Blizanaca, koji sasvim opravdava svoje ime i počesto prati opijene, ponesene i blago sumanute postupke. Štoviše, taj trio istovremeno zaklapa i veliki zračni trigon. Dok je s jedne strane uključena Diana na 14°17 Vodenjaka gdje kao predstavnica samozaštite predstavlja globalnu zabrinutost, s druge strane je na 14°57 Vage retrogradni Zeus, predstavnik naoružanja i osobito raketa. Koje su, nadajmo se, u Vagi ipak samo diplomatski adut.

Upotpunjavanje sporijih aspekata trigona razvlači ovu konfiguraciju u vremenu; Dianin trigon s Jupiterom 7.4. poklopio se s Američkim odustankom od testiranja rakete kako ne bi bili pogrešno shvaćeni. Nakon što Mjesec naglasi čitavu priču 14.4. navečer po našem vremenu a u zoru na Korejskom poluotoku, slijedi trigon Diane i Zeusa 15.4. (divljanje s oružjem i zaštita od istog), trigon Diane i Kaosa 16.4. (kada trebamo pripaziti na djecu i životinje), trigon Jupitera i Zeusa 18.4. koji će poticati procjenjivanje, ali može označiti i važne odluke odnosno zapovjedi, a zatim slijedi i konjunkcija Jupitera s Kaosom 19.4. dok će se Mjesec u Lavu naći točno između njih i Zeusa. To će biti prva konjunkcija Jupitera i Kaosa od kada je otkriven, pa tek ostaje za vidjeti kakav će to nered ispasti.

Gledano s Korejskog poluotoka, 15.4. će sa Suncem na istoku dizati i Mars na 25 Ovna, u kvadratu sa Vulkanusom (silovito oslobađanje nakupljene energije) na 25 Raka, ali i s Astreom (nemogućnost odustajanja) na 25 Jarca. Što opisuje zabrinjavajuć i tvrdoglav t kvadrat istrajnosti u ratobornosti. Sjeverna Koreja uz Admetosa na 20, ima Sednu (ono što je strano i drugačije) na 23, Hada (greške, dugotrajne teškoće i propast) na 27 i nepopustljivu Astreu na 28 Ovna. U kvadratu s Ceres na 28 Raka i u trigonu sa Zeusom na 23 i Saturnom na 28 Djevice.

Obje zemlje poluotoka imaju konjunkciju Saturna i Zeusa (detaljno obrađenu u Merkurima 56 i 57, proljeće i ljeto 2011), s time da je ona kod Juga mnogo naglašenija, uz uži orbis, te Sunce i Merkur u steliju s njima na 22-25 Lava. Tako ispada da bi astrološki gledano Jug mogao biti mnogo zainteresiraniji za oružje od Sjevera. Ili je Sjever nešto kao sjenka Juga, mjesto na koje Jug projecira nepoželjne porive i misli?

No vratimo se još malo pomrčini Mjeseca koja tako neugodno sjeda na horoskope obaju Koreja. Gledano s poluotoka, pomračeni će Mjesec pored Saturna (uplašen narod) zalaziti (u 7. kući vanjske politike), dok će Sunce i Mars (ratoborna vlast) biti još malo ispod istočnog obzora, u 1. kući povijesnih zbivanja i svijesti naroda. Uran će (u 4:57 po lokalnom vremenu) već biti iznad njega, a točno na istočnom obzoru naći će se asteroid Higea koja se prvenstveno bavi zdravljem, a na Ascendentu voli odavati sliku robusnosti i srčanosti, kako je ustanovila Marta Wescot-Lang. A točno u opoziciji, na Descendentu i u fokusu odnosa s drugima, naći će se upravo Zeus. Pokazujući tako vrlo jasno kako je u ovo vrijeme zdravlje šire regije neposredno ovisno o aparatima i vojnoj mašineriji.

Zanimljivo je i što se Ceres/Kronos konjunkcija u Raku naći točno na dnu neba, tj. vrhu 4. kuće, koja predstavlja oporbu ali i sam lokalitet, tlo i s Ceres naglašeno prirodu. Koja možda uplete prste i omete planove? Ili ipak među onima na samome vrhu odlučivanja (Kronos) prevlada nagon za preživljavanjem. Osobito ako za gašenje raketa dobe golemu pomoć u hrani (Ceres). Na primjer od Kine, koja ima Veneru na 7°35 Škorpiona.

Bilo kako bilo, ne smijemo zaboraviti kako živimo u uzbudljivo vrijeme kvadrata Urana i Plutona, kada su iznenađenja učestala i drastična. Za nadati se samo kako će biti i onih dobrih, pozitivnih ishoda suočavanja s dramatičnim mogućnostima, koji će podržati naš sveukupni napredak a ne uništenje. Jer Plutonovska evolucija, opisana i prolaskom Sjevernog mjesečevog čvora Škorpionom (30.8.12.-18.2.14.) i kvadratom Urana i Plutona (7 puta između 24.6.12. i 17.3.15. na stupnjevima između 6 i 15 Ovna i Jarca) izgleda može uključivati i ponešto nagle mutacije!

 

 

DA11 Ban972x60