Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Pluton i Uran kruže tamo negdje daleko u mraku i prostranstvima sunčeva sustava. Ne vidimo ih golim okom, ali znamo da su tamo. Osjećamo njihove energije, simbol nemirnih i nesigurnih vremena. Ratoborna Venera u kvadratu s Marsom dolijeva ulje na vatru, a zveckanje oružjem sve je glasnije.

 

19.rujna 2012. Pluton i Uran po drugi su put zatvorili egzaktni kvadrat na 6°58 kardinalnih znakova. Udružili su svoje energije na način koji se odražava u našem svakodnevnom zemaljskom životu kao napetost, nemir, nesigurnost. Osjeća se velika neravnoteža na svim razinama. Neravnoteža između sitih i gladnih, pravovjernih i krivovjernih, bogatih i siromašnih, moćnih i bespomoćnih. Suše i poplave, vulkani i potresi, onečišćenja i nuklearne katastrofe, požari i epidemije. Svijet kao da se rascijepio na ekstreme.

A između tih ekstrema mi živimo svoje osobne drame u kojima proživljavamo tisuću većih ili manjih briga, dugova, poniženja i osjećaja nemoći, samoće ili bolesti. Tek kad pogledamo malo bolje oko sebe, možda ćemo si priznati da još uvijek držimo glavu iznad vode, da nam je još uvijek dobro, da se još uvijek možemo uhvatiti za nešto što nam daje osjećaj sigurnosti. To ne znači da će nam zbog toga biti lakše.

Romantična lamentacija o dva okorjela odmetnika

Dobro znamo da živimo u nesigurnim vremenima. Ipak, Pluton i Uran nas podsjećaju da ni sam život nije siguran. Zaboravljamo to okružujući se stvarima, ljudima, uvjerenjima i tako polako zatrpavamo svoje živote suvišnim stvarima koje koče razvoj. Pluton i Uran, dva „vanjska„ planeta poput iskusnih izviđača, okorjelih samotnjaka, buntovnika, odmetnika, grubih tipova koji žive na rubu poznatog svemira prezirno će pokazati što misle o našim tlapnjama i brigama za način života kojeg mislimo da moramo imati da bismo se osjećali „sigurnim" ili „uglednim" ili „moćnim". I naravno, sretnim! Živimo prividnu sigurnost, mnogo toga što uzimamo zdravo za gotovo ili smatramo sigurnim, pouzdanim i nepromjenjivim u svom životu, sve to može nestati u trenu.

Kao u starom vesternu, kad neumoljivi odmetnici Pluton i Uran (recimo - John Wayne i Gary Cooper) zakucaju na naša vrata i upozore nas da istog trena trebamo napustiti svoj život, jer stiže propast i nevolja (Indijanci naoružani gorućim strijelama, uz urlik bojnog pokliča), prihvatimo njihovu ruku, uskočimo u sedlo divljeg konja kojeg su nam doveli i pojurimo u nepoznato. Ipak, uvijek sam navijala za Indijance! A kad malo bolje razmislim, možda su John i Gary obični Jupiter i Saturn, a Indijanci zapravo Uran i Pluton? Bilo kako bilo, dovoljno je da zamislimo jedan takav dramatični trenutak u kojem se život naglo mijenja i to iz korijena.

Pluton nas oslobađa onoga što je suvišno, pokušava nam pokazati da je jedina vrijednost koju zaista imamo sam život. Ona iskra života koja gori u nama! Uran će nam pokazati nove putove, opasne, drugačije od svega na što smo navikli. Povest će nas preko visećih mostova koji se drže o jednoj niti iznad klanca podivljale rijeke, lansirat će nas raketom u prostranstva nepoznatog.

Tako divno zvuči: promjene nas vode naprijed

Od nas se očekuje da se usmjerimo u novo i to usprkos strahu od nepoznatog. Od nas se očekuje da vjerujemo da će promjene ponijeti naš život prema naprijed. Da ćemo preživjeti bez plaće kad dobijemo otkaz. Da ćemo dobiti onu spasonosnu ideju o poslu kojeg bismo mogli sami pokrenuti. Da ćemo uspjeti naći novi posao. Da ćemo ozdraviti, da ćemo naći srodnu dušu, da ćemo ispuniti svoje želje, utišati svoje strahove, ispuniti svoje srce. Hm, kako u tom kaosu biti mudar, smiren, siguran da su sve te nevolje dobre za nas.

Dobre?? Ja ne znam, znate li vi?

Kako se to zaista radi, to nam nitko ne može reći. Možda možemo prizvati Neptuna u Ribama u pomoć, da nas osnaži vjerom – no i to će samo nekima od nas donijeti utjehu.

Jedino jamstvo kojeg dobivamo jest da će biti promjena, da ćemo suočeni s nužnošću rješavanja sve većih problema, sami moći birati hoćemo li se boriti ili ćemo pustiti da nas neumoljive struje promjena odnesu u zaborav. S nama ili bez nas, život mora ići dalje! A onaj tko preživi, može se hvaliti, pametovati, mudrovati i dijeliti savjete ostalima!

A sad malo astrologije

EU

Sve države koje imaju Sunce u kardinalnim znakovima i nalaze se na udaru tranzita Urana i Plutona prolaze ili će proći kroz temeljno restrukturiranje. (Oh, kako to poslovno zvuči!) Horoskop Europske unije ima AC 6° Vage, a MC 7° Raka. Europska unija u velikim je problemima. Pojedine zemlje najavljuju izlazak iz eurozone što bi moglo imati dalekosežne posljedice. Radikalne mjere štednje u Grčkoj i Španjolskoj izvor su mnogih masovnih prosvjeda koji bi se mogli proširiti i na druge europske članice. Sudeći po ovom „udarnom" tranzitu Plutona i Urana na glavne osi EU horoskopa, situacija je i više nego ozbiljna. Podsjetimo se Sunce EU je na 4° Ovna; valute Eura na 10° Jarca, Njemačke na 9° Vage; Francuske na 13° Vage; Hrvatske na 3° Raka!

Iran i Izrael

Iran (01.04.1979. u 15 h) ima Sunce na 11° Ovna! Prije nekoliko godina kad je Uran tranzitirao zadnjom dekadom Riba, aktivirao je konjunkciju Marsa i Merkura na 25° i 27° Riba u horoskopu Irana. Uran je probudio iranski nuklearni program i dodao mu nove tehnologije. Sad se kreće prema Suncu Irana, zajedno s Plutonom, pa situaciju treba pratiti s maksimalnim oprezom.

Izrael (14.5.1948. u 16:37 h) ima AC u Škorpionu. Venera, vladarica Vage, vlada dakle i descendentom – drugom „rukom" glavne osi horizonta. Sedma kuća tradicionalno simbolizira saveze, odnose s drugim zemljama, diplomaciju, otvorene neprijatelje i rat! Venera je na 4° Raka. Već je neko vrijeme pod pritiskom uranovih i plutonovih energija, pa ne čudi da je Izrael javno prozvao neprijatelja i zaprijetio munjevitim ratom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu (21.10. 1949. u 9:30 h) upozorava Ameriku i Zapad na Iran kao nuklearnu prijetnju. On ima Sunce 27°, Mjesec 18°, Neptun 15° i Merkur 9° u Vagi. Uran je na 4° Raka! Merkur koji je trenutno najizloženiji energijama Plutona i Urana vladar je MC-a i (ponovo!) sedme kuće! Precizna astrološka simbolika – Merkur vladar VII kuće – otvoreno poziva na rat!

Ratoborna Venera

Venera uopće nije planet miroljubive energije. Pod njenim se pokroviteljstvom doduše sklapaju primirja i savezi, no isto tako i započinju ratovi. Venera je u trenutku drugog egzaktnog kvadrata Plutona i Urana jutarnja zvijezda. Nalazi se u Lavu i k tome u kvadratu s Marsom u Škorpionu! Važno je napomenuti da je taj kvadrat Venere i Marsa u fiksnim znakovima, u trenutku drugog egzaktnog kvadrata Plutona i Urana, snažno aktivira konjunkciju Saturna i Plutona, vladara AC-a, u horoskopu Izraela, kao i glavne osi horoskopa Irana – AC 17° Lava i MC 10° Bika! Venera kao jutarnja zvijezda agresivnog je naboja. U blogu Venera Hesperus sam napisala:

Razdoblje od helijakalnog svitanja do trenutka kad Venera dosegne najveću vidljivu udaljenost od Sunca je razdoblje u kojem njena moć jača i dostiže punoću. Venera Lucifer, jutarnja zvijezda ili kako je kod nas vole zvati Zvijezda Danica, snažna je, juri u život gotovo agresivno, boreći se za svoje želje. Ona u veze unosi svježinu, novu energiju i nadu, društveno je angažirana i otvorena prema životu. Ona ima neustrašivu spremnost na rizik u ljubavi i u ratu i vrlo će sebično zadovoljavati svoje želje.

Kinesko Sunce na 8° Vage u kvadratu s Uranom na 4° Raka, na udaru su ovog opasnog tranzita. Stari spor s Japanom oko nekog pacifičkog otoka iznenada se vrlo opasno zaoštrio. No s Plutonom i Uranom sve je opasno. U Pekingu se prosvjeduje pred japanskim veleposlanstvom u kome umire veleposlanik pod nerazjašnjenim okolnostima. Pokreće se i razmješta oružje. U horoskopu Japana (11.02.1889.) opet nalazimo aktiviranu Veneru na 9° Ovna!

USA ima Sunce na 13° Raka. O predstojećim se predsjedničkim izborima već ionako previše piše i spekulira. Najnoviji prosvjedi oko filma o proroku Muhamedu koji je postavljen na You.Tube neočekivanom su se žestinom pronijeli svijetom. Nagađa se da su ti prosvjedi dio režiranih špijunskih zapleta vezanih za američke predsjedničke izbore i iransko-izraelske napetosti. Preopširna su tema o kojoj premalo znam. No važno je da ih ipak spomenem u kontekstu ovog napetog trenutka.

Čini se da su prijetnje s raznih strana itekako ozbiljne. Stoga je možda i bolje da se udubimo u vlastite male drame, jer smo nemoćni, izloženi na milost i nemilost ovim velikima. Vidjet ćemo što će nam donijeti Treći od sedam koji nam dolazi 21.05.2013. na 11° kardinalnih!

Ja do tada namjeravam meditirati, vježbati jogu, kuhati i jesti, uživati u svakom sunčanom danu i malim stvarima, dok one velike ne pojedu mene. Isto želim i vama!

DA11 Ban972x60