Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Papa Benedikt XVI u veljači 2013. iznenadio je javnost najavom povlačenja s položaja čelnog čovjeka Crkve. Za nekoliko mjeseci navršit će 86 godina, a Crkva kao institucija posljednjih se godina bori s raznim skandalima. Zavirimo malo u papin horoskop.

  

Joseph Ratzinger rođen je 16.04.1927. u 04:15 u Marktlu, u Njemačkoj. Više je pokazatelja u njegovom horoskopu koji ukazuju na zov duhovnosti koji je odredio njegov životni put. Ascendent u Ribama s kojim se uzdiže Jupiter, Sunce u trigonu s Neptunom, te Saturn u Strijelcu u devetoj kući, jasni su znakovi duhovnog poziva. No krenimo redom. Naglašen znak Riba govori o suosjećanju i požrtvovnosti, spremnosti da se osobni ciljevi podrede nekom kolektivnom idealu. Ili još bolje je reći, da se osobne snage njegova snažnog Sunca u Ovnu upregnu u službu duhovnog ideala. Energija Ovna simbol je ratnika, borca i predvodnika, pa bismo vrlo jednostavno mogli reći da je Papa Benedikt borac za vjeru.

Duhovni ideali

Jupiter kao princip širenja i rasta u idealističnim Ribama opisuje gotovo iracionalnu potrebu za razumijevanjem nevidljivog svijeta duhovnih energija, za širenjem vlastitih potencijala do točke stapanja sa sveobuhvatnim, s božanskim, s idealom koji donosu razumijevanje i utjehu. Duboka povezanost s duhovnim svijetom način je na koji Papa Benedikt definira samog sebe, jer AC definira naš vlastiti osjećaj identiteta. Zanimljivo je da je Jupiter tradicionalni vladar Riba i da vlada i drugom glavnom osi horoskopa, MC-om. Osim toga Jupiter vlada i devetom kućom, kućom formalne religije, pa ne čudi da je put osobnog rasta i razvoja identiteta usmjeren kroz formalnu religijsku organizaciju. Vladar AC-a je Neptun, smješten u šestoj kući i govori o služenju duhovnom idealu kroz svakodnevni posao. To znači živjeti svakodnevno svoje ideale, živjeti vjeru, osobno (AC konjunkcija Jupiter) i profesionalno (MC u Strijelcu).

Dogma

U devetoj kući nalazi se Saturn, koji će strukturirati te pomalo nedefinirane i rasute energije duhovnosti u vrlo formalan religijski autoritet. Joseph Ratzinger svoje će ideale i usmjerenost religiji učvrstiti unutar religijske organizacije koja ima čvrste zakonitosti i pravila, kao što traži Saturn, a on osobno imati će konzervativan, nepopustljiv stav, drugim riječima privrženost dogmi.

Zanimljiva je u tom kontekstu i konjunkcija Merkura na samom kraju Riba s Uranom na početnom stupnju Ovna! Premda nam je prva asocijacija na uran otvorenost, inovacija i promjene, podsjetimo se i drugih osobina ovog moćnog vanjskog planeta. Uran, osobito kad je udružen s Merkurom se rukovodi mentalnim konceptom, idejom o tome kakve bi stvari trebale biti. Uran ne djeluje rukovođen emocijama, njegova humanitarna reputacija nije rukovođena srcem, već idejom. Uran misli da zna što drugima treba, njegova je svijest stekla neočekivani uvid u cjelovitost i savršenstvo, no provodeći ideje za koje on misli da su ispravne, sebe postavlja iznad drugih. Nepopustljiv u svojim uvjerenjima i usmjerenosti cilju, izražava fiksnu narav Vodenjaka kojim vlada. Uran želi mijenjati postojeće stanje, ono što se može popraviti, ono što nije pravedno i treba biti bolje, ali teško se nosi s nesavršenim rezultatima svog djelovanja. Krije li se u tome uzrok papine ostavke – razočaranje u ideale koji se u stvarnom svijetu nisu mogli manifestirati u skladu s idealima?

Predvodnik

Papino je Sunce u Ovnu, simbol energije koja se želi dokazati, koja želi naglasiti osobnost i koja želi predvoditi. Ovdje nalazimo veliku kontradiktornost energija koje nije lako pomiriti. Energija Ovna usmjerena je na JA, ne ego, na potvrđivanje osobnosti. U trigonu s Neptunom, ta je energija smekšana, ublažena, profinjenija i senzibilnija od uobičajene ovnovske naglosti. S jedne strane je nagon za dokazivanjem, a s druge strane su neosobne kolektivne energije služenja i predaje ega, naglašene ne samo Neptunovim utjecajem na Sunce, već i ascendentom. Ponovo kontradiktornost – čitav je znak ovna umetnut u prvu kuću, pa su vatrene energije samodokazivanja skrivene, ali i vrlo žive u potrebi da se osobnost istakne.

Mars, vladar Ovna je na samom kraju Blizanaca, no ono što je važnije njegov je položaj točno na osi Zenita. Mars je na dnu neba, u opoziciji MC-u. Mars u Blizancima dokazuje se intelektom, bori se riječima, vrlo je aktivan i društveno pokretljiv. U tom kontekstu ne treba nas čuditi što je Joseph Ratzinger postao Papa, čelni čovjek Crkve, predvodnik svih vjernika.

Papin je Mjesec u Vagi simbolizirajući potrebu da za sebe osvoji (Ovan) važan društveni položaj, gdje će ga voljeti i cijeniti (Vaga). Mjesec u Vagi okrenut je drugima, svjestan je ljudi, društvene zajednice, vlastitog položaja u tom društvu. Zanimljiva ravnoteža impulzivnim energijama Ovna koji je prvenstveno usmjeren na sebe! Papa sigurno posjeduje društvenu uglađenost i šarm i istinski interes za druge. No Mjesec u kvadratu s Plutonom kao simbol kompleksne emotivne naravi, ranjivosti i intenziteta. No ovo je vrlo kompleksna tema koja zahtijeva puno prostora, ostavit ću je za neki drugi put.

Tranziti

Kad je tranzitni Pluton bio u konjunkciji s MC-om na kraju Strijelca, Joseph Ratzinger postao je Papa. Tranzitni Uran u veljači 2013, kad je najavio povlačenje je na 9° Ovna, a Pluton na 11° Jarca. Papin je Mjesec na 14° Vage, Pluton na 13° Raka, Uran na 0° Ovna i Sunce na 28° Ovna. Uskomešale kardinalne energije sigurno donose promjene, premda nam se može učiniti da je ova ostavka nešto preuranjena.

Papin Saturn na 6°Strijelca tek će za godinu dana, u ožujku 2014. biti izložen kvadratu tranzitnog Neptuna. Uran će u travnju i listopadu biti u egzaktnoj opoziciji Mjesecu biti u opozciji, a Pluton biti u opoziciji svom natalnom položaju, tek 1° stupanj udaljen od egzaktnog kvadrata s Mjesecom. Ne zaboravimo da je orbis, kako to Noel Tyl kaže, stvar svijesti. Produhovljene osobe i svi koji rade na sebi vrlo će senzibilno reagirati na tranzite, čak i kad nisu egzaktni, kao što to vidimo u ovom stvarnom, životnom primjeru.

Tranziti prema natalnom Mjesecu govore više o Papinom unutrašnjem svijetu potreba i želja, o njegovim osjećajima koji očigledno prolaze kroz fazu duboke preobrazbe. No još je zanimljiviji tranzit Neptuna koji bi mogao ozbiljno rastočiti čvrste, dogmatične i konzervativne stavove papinih uvjerenja. To je trenutak u kojem bismo očekivali ostavku, ali iduća godina možda će u tom kontekstu donijeti neko objašnjenje trenutnih događaja. U međuvremenu s nestrpljenjem očekujemo novog Papu.

 

 

DA11 Ban972x60