Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Toni Marošević, rođen 7. siječnja 1945. u 2:45 u Šidu (45N08 19E13), kategorija: A, osobno astrologu, umro 14. ožujka 2013. u Zagrebu 

  

 

Nismo se baš dobro poznavali, ali smo se znali. Dovoljno kako bi mi povjerio svoje podatke. Šira ga je javnost (pre)poznavala osobito po glasu, jer bio je prvenstveno radijski čovjek, ali i peru, jer mnogo je pisao. Merkur (na 24Sag03) u 2. kući (ne samo zarađivanja već anatomski grla) koja počinje u ekspanzivnom Strijelcu s vladare Jupiterom (27Vi27) u 10. kući lako upućuje na novinara. Štoviše, uređivao je vijesti na stranim jezicima, baš po ukusu Strijelca i Jupitera, otkrivajući i podučavajući pri tome mnoge nove novinarske i spikerske talente. U 2. je kući i u široj konjunkciji s Merkurom asteroid fizičke snage, Toro (20Sag27), dajući upečatljivost njegovom glasu. A ni Mars (0Cp56) nije predaleko od Merkura, moram primijetiti, sjetivši se egzaktne konjunkcije Merkura i Marsa kod naše spikerske dive, Helge Vlahović. No o njoj možda jednom kad prekopam stare arhive.

Kod radijskih ljudi obično nalazimo istaknutu 12. kuću i/ili Neptuna, predstavnika etera. Tonijeva 12. kuća počinje na 26 Vage, a vladarica Venera (1Pi27) lijepo se smjestila na jednom od kutova horoskopa, vrhu 4. kuće, u bliskoj konjunkciji s Psihom (0Pi38), koja predstavlja duboko suosjećanje s ljudima koji se nose s emocionalnim traumama. Duboko doživljavanje i promišljanje emocionalnosti otkrivamo i po položaju vladara horoskopa, Plutona (9Le36) u 9. kući. Tim više što je u opoziciji s kentaurkom Okyrhoe (10Aq33), koja se voli baviti osobnim i emocionalnim potrebama i ne boji se preispitivati tabue. Istome u prilog govori i Plutonov sekstil s Uranom (9Ge46) u 7. kući gdje ima potrebu šokirati i buditi javnost iznošenjem plutonovskih tema, koje većina ipak radije ostavlja ispod tepiha i iza dobro zaključanih vrata. Uran osim toga predstavlja i slobodu za koju se tako gorljivo zalagao, u Blizancima (i kao suvladar 3. kuće) osobito slobodu razmišljanja i izražavanja.

Ceres (28Li15) na vrhu 12. kuće govori u prilog radijske produktivnosti, ali u Tonijevom slučaju bi naglašeno aspektiran Neptun bio taj koji bi upućivao na medij u kojem se našao. I kojega je, obzirom na Neptunovo vladarstvo 4. kućom, doživljavao kao svoj drugi dom. Eterični je Neptun kod njega u 11. kući, području prijatelja, društvenih organizacija i idealizma koje je kod njega izuzetno naglašeno. Na vrhu se nalazi Quaoar (1Li36), predstavnik revolucionarnih promjena i novoga stanja svijesti. Do kojega je uistinu i doveo, kada se hrabrošću prvoga na ovim prostorima, javno deklarirao kao homoseksualac putem revolucionarne emisije "Frigidne utičnice". I to sredinom osamdesetih, u ona neslobodna vremena kada smo se osjećali mnogo slobodnije nego li danas, nakon što smo se izborili za slobodu, ali ju nekako nikako ne uspijevamo naći.

U toj naglašenoj 11. kući društvenih organizacija, što je Radio 101 nekoć bio, nalazi se egzaktna konjunkcija Neptuna (6Li26) i Palas (6Li37) dajući Toniju ulogu vizionarskog arhitekta, jednog slobodnijeg i s Kironom (3Li18) u steliju, društva koje razumije i prihvaća različitosti. A koliko je taj put težak, govori i prisustvo asteroida Sizifa (5Li18) među njima, koji mu je istovremeno davao i snagu da istraje u naizgled nemogućim zadacima. Prvenstveno u idealizmu i razumijevanju Neptuna i mentalnoj kreativnosti Palas. Nedaleko se u istom steliju našao i Poseidon (7Li59) pridajući svemu tome i kvalitetu duhovnosti, te dodatnu snagu u potrazi za razumijevanjem i istinom.

Daljnji su stupnjevi Vage zastupljeni Vestom i Lilit na sredini znaka, te s Mjesecom na 22°17 Vage, što opisuje emotivnost vrlo osjetljivu spram estetike i sklada. Ali i ugroženu potencijalima za sramotu, bolest i siromaštvo, koje predstavlja Had (21Ar53) u opoziciji s Mjesecom, a u konjunkciji sa Sednom (21Ar04) predstavnicom toga što je drugačije i strano. Teški su to emocionalni tereti i inhibitori, no možda mu je upravo prisustvo Varune, Vedskog božanstva kozmičkog reda pomoglo u nalaženju kreativnog rješenja za te probleme. No ovakva je pitanja sada ponovo aktualizirao prolazak progresivnog Mjeseca preko Sedne i Hada uz opoziciju na vlastito mjesto zadnjih mjeseci, prije nego li će mu u vrijeme smrti zakucati na vrata 6. kuće, najavljujući razdoblje nošenja sa poslovnim i zdravstvenim mijenama, što je očito radije odlučio izbjeći. Zanimljivo je zapaziti i kako je tranzitni Mjesec na dan smrti prolazio istim mjestom.

Ali još je važnije zapaziti koliko ga je prolazak tranzitnog Saturna Vagom dobrano pritisnuo zadnjih godina. Prije nego li je prešao u 12. kuću, pojačavši još dodatno osjećaj izolacije i straha od napuštenosti, koji je često prisutan s natalnim Saturnom u Raku i 8. kući. Još jedna stvar koja ga je zasigurno temeljito izmučila jest tranzit Plutona, koji ga je od prolaska preko Merkura pa zatim Marsa suočavao s agoničnim propadanjem medija kojega je pomogao stvoriti i proslaviti. Zatim je Pluton prošao opoziciju s natalnim Saturnom (6Ca35) što uvijek opisuje mračnija vremena, te je uz kvadrate spram opisanog stelija na početku Vage, prošao i konjunkciju s dva asteroida zaštitnika, Dianom (7Cp34) i Hidalgom (8Cp57). Nakon što je on sam izgubio ulogu mentora i zaštitnika, igra se okrenula pa je sada njemu zatrebala zaštita. Jer zadnje je dane proveo uzaludno pokušavajući dobiti novac koji je pisanjem za "21 stoljeće" pošteno zaradio.

Naglašene muke s nemogućom misijom pokazuje i aktualna konjunkcija tranzitnih i retrogradnih Zeusa (koncentracija, volja), Uranije (šokantne spoznaje) i Sizifa (uzaludna nastojanja) na mjestu njegove Veste (posvećenost, osjećaj za moral, 14Li55) i Lilit (asteroid borbe za priznanje naših prava, 15Li22). Istovremeno se tranzitna Astrea za koju odustajanje nije opcija našla na njegovom Suncu (16Cp25), k tome u kvadratu na njegovog Admetosa (zastoj, smrt, 16Ar51) u 5. kući, što će prije upućivati na kardiološki nego li neurološki incident, obzirom da se nije žalio ni na kakve zdravstvene tegobe, mimo jedne dosadne zanoktice.
Zanimljivo je zapaziti kako se progresivni Mlađak (vrijeme novih početaka) u veljači 2011. godine odvio u Tonijevoj 4. kući (doma i završetaka) na 23° Riba, gdje se u vrijeme smrti našlo tranzitno Sunce. Progresivni je Ascendent (fizičko tijelo, 4Cp26) pak stigao do natalne Higee (4Cp31), u opoziciji s Descendentom između progresivnog i natalnog Saturna.

Istovremeno, na nebu se u vrijeme njegove smrti odvio i jedan, po opće zdravlje neugodan aspekt; konjunkcija Marsa (upale, vrućice, krvarenja i udari) s Higeom (zdravlje) na 0 Ovna (pri vrhu Tonijeve 5. kuće), u zajedničkom kvadratu s Hadom (infekcija, kvarenje, patnja, bijeda) na 0°48 Raka, (u Tonijevoj 8. kući), koji je k tome sinkrono mijenjao smjer iz retrogradnog u direktno, pa se vjerojatno nitko na kugli zemaljskoj 13.-14.3.13. nije osjećao baš jako dobro.

Tako možemo zapaziti i da je zadnjih 6-7 godina Toni trpio vrlo neugodan tranzit Hada. Prvo mu je pokvario mjesto na kojem surađuje s drugima i osjeća se dijelom veće cjeline, prelazeći preko točke skupne svijesti, Verteksa (27Ge30), a zatim i njegove Juno (28Ge19), koja predstavlja potrebu za zajedništvom, što daje naslutiti kako se dobrano razočarao u razinu svijesti i čistoću motiva mnogih s kojima je surađivao, kao i onih čijem se društvu nadao i veselio. A među Verteksom i Juno, našla se njegova Panacea (27Ge59), što nam govori kako su mu zajedništvo i poticajna, intelektualna suradnja bile nasušne potrebe. Stvar još dobiva na intenzitetu kada otkrijemo Tonijevu Uraniju (šokantne spoznaje, 28Sa09) u opoziciji i shvatimo kako je sve to u t kvadratu s njegovim Jupiterom (27Vi27). Tako je Hadov prolazak zadnjih nekoliko godina zapravo zasmrdio i pokvario temeljne izazove i nade koje su ga držale u životu. Badava svo znanje, iskustvo i mudrost zaštitnika pravde Jupitera, kada ni kao najpoželjniji vladar područja osobnih financija ne može pomoći pod udarom koruptivnog i osiromašujućeg Hada. Koji gmiže područjem 8. kuće, mjesta s kojega očekujemo pomoć i podršku drugih ljudi. Ili makar dostojnu mirovinu.

Had zadnjih godinu dana sjedi na nultom stupnju znaka Raka, jednom od četiri temeljna kuta našeg neba, s kojih se energije tako osjetno zrcale na kolektivnu svijest čitavog čovječanstva. Istovremeno, njegov je koruptivni utjecaj putem opozicije napadao Tonijevog Marsa, tj. njegovu volju, snagu, životnu energiju i krvnu sliku. Kako Mars upravlja njegovom 5. i 6. kućom, na udaru su se našle i njegova kreativnost, srce, posao i zdravlje.

Štoviše, Had je nakon aspektiranja njegove IC/MC osi odnosno karijere i uvjeta stanovanja, dohvatio i njegovu Astreu (0Ta00) odnosno istrajnost u području posla i zdravlja, pa njegovu suosjećajnu Psihu (0Pi38), koja se izgleda odjednom morala suočiti s više općeg jada nego što je to mogao podnijeti. Tim više što je iduća na redu Venera (1Pi27), što bi mu još dodatno pokvarilo životno zadovoljstvo, prihode a i uvjete stanovanja, a zatim i Eros (2Ta39), strast za životom koja jedina može pobijediti smrt.
Inače je zanimljivo vidjeti natalnu konjunkciju Erosa i Astree, strasti i nepopustljivosti u području posla i zdravlja, aspekt radoholičara koji radi ono što voli te ne odustaje od zadatka kojeg si je dao, kao ni od analiziranja i držanja do toga što u njemu budi strasti. Ali ni od aktivnog zagovaranja vlastitog sustava vrijednosti (trigon s Marsom u 2. kući) i to kroz prizmu duboke osjećajnosti i empatije Venere i Psihe, točno među njima.

Čitava 7. kuća opisuje naše odnose s drugima, partnerske veze i odnose s javnošću, a s Uranom u 7. kući tu zasigurno ima nešto neuobičajeno. Ipak, najveći pečat ostvarujemo putem toga što se nalazi na zapadnom obzoru. A na Tonijevom Descendentu (16Ta33) našli su se predstavnik sveopće i bezuvjetne ljubavi, Amor (15Ta34), te Kronos (18Ta44), predstavnik osoba na vlasti kao i vrhunske stručnosti. S kojom je on zagovarao upravo sveopću i bezuvjetnu ljubav.

Predstavnica istospolnih veza i ljubavi u astrologiji je asteroid Safo (3Aq26), zaljubljena Grčka pjesnikinja sa snažnom potrebom za povezivanjem, koja se kod Tonija našla u 3. kući, mjestu koje imamo potrebu verbalizirati, u ekscentričnom i individualističnom Vodenjaku. Štoviše, u konjunkciji je s Atlantisom (0Aq24), koji se suočen s osjećajima prijeteće propasti radije oslanja na alternativni pristup, neuobičajene informacije i nove tehnologije. Uostalom, to je pravi vodenjački pristup, kada sam izneseš tajnu za koju se bojiš da će biti otkrivena, više se nemaš čega bojati!

I za kraj, kaže se kako smo inkarnacija simbolike onog nebeskog objekta koje je u konjunkciji s našim Ascendentom i/ili Suncem. Tonijevo se Sunce (16Cp25) našlo u konjunkciji s Pandorom (16Cp37), asteroidom znatiželje koja potiče promjene. U ostvarivanju toga svakako je uspio!

Sretan put Toni i nadam se da s one strane utičnice neće biti frigidne!
Julia Pintar, u Zagrebu, 16. ožujka 2013.

 

 

DA11 Ban972x60