Udruga astrologa Hrvatske osnovana je 1994. godine s ciljem povezivanja astrologa i svih onih koji se zanimaju za astrologiju

DA11 Ban972x60

Tek nas pola godine dijeli od ulaska u EU. Horoskop EU vrlo je zanimljiv, moćan, u nekim elementima zabrinjavajući, svakako ga se isplati bolje proučiti.

  

 Rimski sporazum

Kad razmatramo horoskop Europske Unije na raspolaganju imamo dva datuma. 25.03.1957. potpisan je Rimski sporazum – temeljni akt koji se smatra početkom Unije. To je horoskop koji ima naglašene kardinalne znakove, AC u Vagi i Sunce u Ovnu, koji su se posljednjih godina našli pod tranzitom Urana i Plutona. Da se sama temeljna ideja Unije preispituje, na što ukazuje ovaj dramatični tranzit, dokazuje nam između ostalog i najava aktualnog britanskog premijera Camerona, koji je u siječnju 2013 najavio mogućnost raspisivanja referenduma o tome da Britanije izađe iz Unije! O fInancijskim problemima koje duboko potresaju EU, neki drugi put.

Ovaj horoskop ima Mjesec u Vodenjaku koji potencira idealizam vođen plemenitim idealima humanosti, ravnopravnosti, otvorenih granica, da ne kažem idejom bratstva i jedinstva! Te su osobine posebno naglašene Uranovom opozicijom Mjesecu! Glavna tema horoskopa naglašena je ascendentom u Vagi koji potcrtava sklad i ravnopravnost. Plemenite i pravedne ideje prevladavale su u trenutku potpisivanja Rimskog sporazuma, a postojala je velika odlučnost Sunca u Ovnu da se one i ostvare.

Glavni cilj – materijalna sigurnost

Te su ideje zaživjele u uniji koja je krenula u stvarni život 01.11.1993. u ponoć, u Bruxellesu. Sunce u Škorpionu, Mjesec u Biku i ascendent u Lavu, pokazali su u kojem je smjeru evoluirala ideja humanosti, ravnopravnosti i sklada.
Mjesec u Biku naglašava materijalistički orijentirane energije, pa je jedno od glavnih motiva EU stvaranje i održavanje materijalne sigurnosti. Drugim riječima, novac, zarada, profit, zaštita interesa onih koji ga imaju, naglašena je potreba ove zajednice. Mjesec koji simbolizira i sveukupnu populaciju pokazuje da ljudi unutar zajednice žele stvoriti siguran svijet koji će im omogućiti da zarade za udoban život, te organizaciju i zakonodavstvo koji će omogućiti sigurnost i zaštitu prava. Mjesec je motivacijska potreba koja pokreće sustav, bilo da se radi o osobi ili organizaciji. Nesumnjivo je praktično orijentiran, za razliku od prethodnog idealističnog vodenjačkog Mjeseca. Fiksne energije naglašene s tri najvažnija elementa horoskopa spore su, ali djelotvorne, dok god djeluju na uhodan, propisan, zacrtan način. Karakteristična za fiksne energije je nesklonost promjenama, pa ne treba iznenaditi što se sustav EU može u pojedinim situacijama činiti tromim.

Ascendent u Lavu opisuje temu, ono što se vidi na površini. S energijom Lava uvijek je u pitanju vlast i moć. Osjetljivo pitanje je samostalnost pojedinih država unutar zajednice, hijerarhija vlasti i pojedinačni nacionalni interesi koji se moraju podrediti izvršnoj vlasti.

Nevidljiv krug moći

U Škorpionu se uz Sunce nalaze još tri planeta, Merkur, te konjunkcija Marsa i Plutona. U pozitivnom smislu to je energija koja istražuje, beskompromisna i odlučna da ostvari svoje ciljeve. Sunce simbolizira izvršnu vlast, a u Škorpionu i još k tome smješteno u četvrtu kuću, u opoziciji MC-u, opisuje tajnovitu birokratsku vlast, koja zrači moć, koja ima čvrstu kontrolu, ali koje je vrlo zatvorena, gotovo poput tajnog društva. Merkur u Škorpionu će pokazati manjak otvorene komunikacije, potaknut će sumnjičavost i strateško odmjeravanje snaga na razini slobodnog širenja informacija. Čini se da se mnogo toga događa izvan službeno proklamiranih demokratskih i transparentnih kanala upravljanja. Nimalo ohrabrujuća tu je konjunkcija Marsa i Plutona. Odlučnost da se u borbi za kontrolu i moć koriste sva sredstva. Ova je eksplozivna konjunkcija u egzaktnoj opoziciji Mjesecu! Opozicija na liniji Bik – Škorpion ukazuje na duboku uznemirenost, strah zbog mogućeg gubitka materijalne sigurnosti i spremnost da se ona brani svim sredstvima. Tajnovita birokracija, željna kontrole i moći donosi odluke i grozi se gubitka moći i materijalne sigurnosti. Tajnovitost potencijalno otvara put korupciji. Ta fiksacija na materijalnu sigurnost može ugrožavati cijeli sustav, jer Mars i Pluton nose u sebi potencijalno samo-razarajući naboj. Poput prejakog autoimunog sustava koji će, kad je ugrožen, tako žestoko reagirati da će napasti i samog sebe. Nemojmo zaboraviti na veliki potencijal škorpionske energije za preobrazbom. Nadajmo se da može preobraziti materijalističke interese u neke dublje vrijednosti.

Saturn kontrolira T-kvadrat

Marsa i Plutona u Škorpionu koje naglašavaju osobne, privatne interese. To je pravo jačeg koji će nemilice zgazit sve što mu stoji na putu. Merkur je dovoljno blizu ovoj konjunkciji, pa zajednički u najboljem slučaju ovi združeni planeti opisuju da se u borbi za opstanak – Mars, EU oslanja na trgovinu - Merkur i to po principu preuzimanja kontrole, spajanja kompanija, globalizacije - Pluton. To su korporacijska preuzimanja, koja se odvijaju na suprotnoj strani onoga što treba Mjesec u Biku – opću sigurnost i stabilnost. Čini se da su interesi naroda nadjačani tajnovitim i prikrivenim interesima vladajućih. U egzaktnom kvadratu na ovu opozicijsku os Mjeseca u Biku i Marsa i Plutona u Škorpionu je Saturn, u žarištu T-kvadrata. Nužno potrebna kontrola i promišljenost pokušava čvrsto držati poklopac na uzavrelom loncu Marsa i Plutona. Saturn može biti protuteža energijama Marsa i Plutona koje naglašavaju osobne, privatne interese. Saturn je u Vodenjaku, zračnom zraku hladne i nepopustljive odlučnosti da ostvari zacrtani ideal bez obzira na sve one brojne životne i ljudske čimbenike u procesu. Ipak, otvorenost vodenjačke energije mogao bi biti i glas razuma koji će pozivati na demokratska pravila. Svijest o drugima i o općem dobru, pokušat će kontrolirati tvrdoglave i sebične energije.

Saturn je u sedmoj kući koja opisuje odnose sa saveznicima i susjedima. Saturn je čuvar granica, no u trigonu s Jupiterom, dopustiti će oprezno širenje. Čvrstih stavova u pregovorima ima dignitet (ne zaboravimo da je Saturn tradicionalni vladar Vodenjaka) i snagu da kontrolira situaciju u svoju korist.

Ideali i stvarnost

Ohrabrujuća je i Venera, vladarica MC-a u nešto proširenoj konjunkciji s Jupiterom u Vagi. MC simbolizira parlament, vlast i vladajuće, pa se čini da oni nastoje održati sklad, zadržati objektivnost i demokratičnost. Ipak ova kombinacija energija ima i jednu manje poželjnu osobinu, a to je sklonost ugađanju samoj sebi, stvaranju savršenog svijeta za sebe. Čini se da su simbol bujanja birokracije, koja ne mari za troškove koje stvara i koja će samoj sebi osigurati najbolje uvjete. Čini se da se u Buxellessu ne štedi, bez obzira na što mnoge članice unije grcaju u dugovima. Jupiter i Venera pojačanih su apetita i kad se radi o vrijednostima, bez obzira što su u umjerenoj i objektivnoj Vagi. Ipak, Venera ju u kvadratu s konjunkcijom Urana i Neptuna u Jarcu. Ideja ili san o dobro uređenoj zajednici (Neptun u Jarcu) koja će svoje kreativne snage usmjeriti u stvaranje pravedne zajednice (Uran u Jarcu), nadahnuti za nesebično stvaranje hijerarhije koja služi općem dobru, u koliziji su s Venerom, s planetom koji u ovom horoskopu predstavlja vladajuće. Kvadrat sugerira napetost, frustraciju vladajućih koji možda nisu spremni svoj ideal savršenog svijeta (Vaga) uskladiti s onim što je moguće (Jarac), pa se opiru promjenama i nezavisnim idejama (Uran) a možda ponekad ne prepoznaju (Neptun) prave vrijednosti (Venera).

Bilo kako bilo, ovo je snažan horoskop, moćnih energija i potencijala. Trenutni problemi unutar EU traže preobrazbu, za što naglašena škorpionska energija ima snage. Saturnovim tranzitom kroz Škorpiona u 2013/14 možda će se iskristalizirati preobražajni put, smiriti tenzije ili pak potisnuti pod površinu gdje će kuhati i čekati neki drugi trenutak za erupciju.

 

DA11 Ban972x60